Skwalan

( ilość produktów: 211 )

DZIAŁANIE

Skwalan ma głównie właściwości nawilżające, natłuszczające, ujędrniające i przeciwstarzeniowe. Działa też regenerująco, przyczyniając się do odbudowy płaszcza lipidowego naskórka.

TYP SKÓRY

Skwalan nie ma działania komedogennego i jest odpowiedni dla każdego rodzaju skóry.

CIEKAWOSTKA

Skwalan jest stabilną formą skwalenu, który do lat 80. XX wieku pozyskiwano z wątroby rekinów. Obecnie w kosmetyce wykorzystuje się roślinne surowce z oliwy i trzciny cukrowej, a także otrębów ryżowych, nasion amarantusa i kiełków pszenicy.

Skwalen jest obecny w naszym sebum, jednak z wiekiem jego ilość spada. Dzięki tej zgodności idealnie sprawdzi się stosowany niezależnie od typu skóry. Polubią się z nim skóry zarówno wrażliwe, alergiczne, suche, jak i problematyczne, mieszane i tłuste, a także dojrzałe i z pierwszymi oznakami starzenia.

Czysty 100% skwalan jest też bezpieczny do stosowania w okresie ciąży i karmienia piersią. Może też być nakładany na skórę całego ciała, twarzy, włosy i paznokcie. Jest bardzo lekki i dobrze się wchłania. Jak każdą formę olejową najlepiej aplikować go na zwilżoną tonikiem lub hydrolatem skórę. Dobrze sprawdzi się też w połączeniu z innymi olejami lub serum/kremem.

W celu uzyskania większej dawki informacji na temat skwalanu i jego działania koniecznie zajrzyj na naszego bloga - Skwalan i bariera hydrolipidowa.

Skwalan - nawilża i ujędrnia

Skwalan to uniwersalny składnik, który może być stosowany niezależnie od rodzaju skóry. Jego ogromną zaletą jest to, że mimo działania silnie nawilżającego nie charakteryzuje go komedogenność. To oznacza, że skwalan nie zatyka porów i nie prowadzi do zanieczyszczenia skóry. Właśnie dlatego nasze kosmetyki ze skwalanem cieszą się tak dużą popularnością.

Proponujemy między innymi nasze unikalne kremy do twarzy. Na uwagę zasługują w szczególności kremy, które zostały stworzone z myślą o potrzebach skóry z pierwszymi oznakami starzenia. Idealnie nawilżają oraz pielęgnują skórę. Mają w swoim składzie zarówno skwalan, jak i inne dobroczynne składniki, w tym chociażby masło shea, niacynamid, kwas hialuronowy, olej różany oraz ekstrakt z aceroli. Skwalan w kosmetykach zajmuje niezwykle ważne miejsce, dbając o młody i zdrowy wygląd skóry, właśnie dlatego warto sięgnąć po tego typu produkty.

Skwalan wykorzystywany nie tylko w kremach

Skwalan znajduje się jednak nie tylko w kremach nawilżających. Popularnym produktem są również nasze wyjątkowe olejki myjące do twarzy. Proponujemy między innymi olejki hydrofilowe, które jednocześnie oczyszczają i pielęgnują skórę. Skutecznie wzmacniają nadto barierę lipidową skóry oraz łagodzą podrażnienia.

Polecamy w szczególności produkty zawierające skwalan z trzciny cukrowej, który zwiększa przenikanie składników aktywnych i wspaniale nawilża skórę. Skwalan dodaje się też do różnorodnych emulsji do twarzy. Emulsja to właściwie żelowy krem, który doskonale rozwiązuje problemy skóry silnie przetłuszczającej się. Zawarta w niej kompozycja skwalanu i oleju z pestek moreli lub innych podobnych składników pielęgnuje skórę i zapobiega nadmiernemu wysuszaniu. Produkty tego typu wykazują działanie silnie matujące, ale jednocześnie nie podrażniają. W kontekście skwalanu należy też wspomnieć o serum do twarzy. Oferujemy produkty rozświetlające o natychmiastowym działaniu, które koi suchą i napiętą skórę. Skwalan w tej kompozycji dba o nawilżenie oraz głębokie odżywienie skóry. Wszystkie produkty ze skwalanem możesz znaleźć w sklepie internetowym Cosibella.pl.
12
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel