Konopie

( ilość produktów: 48 )

DZIAŁANIE

Konopie siewne posiadają właściwości bakteriostatyczne, przeciwzapalne, regulujące pracę gruczołów łojowych i przeciwutleniające. Dodatkowo wzmacniają naturalną barierę ochronną skóry i naczynia krwionośne.

TYP SKÓRY

Olej konopny dedykowany jest głównie osobom ze skórą problematyczną, trądzikową, w tym z trądzikiem różowatym, łojotokową i mieszaną. Równie dobrze sprawdzi się przy cerze suchej, wrażliwej, z AZS, łuszczycą, egzemą i z pierwszymi oznakami starzenia.

CIEKAWOSTKA

Wiele lat temu ludzie wierzyli, że konopie mają działanie magiczne. Hodowano je w każdym gospodarstwie i wykorzystywano w przemyśle włókienniczym, kosmetycznym, farmaceutycznym i spożywczym.

W kosmetyce wykorzystuje się rodzaj konopi siewnych (włóknistych). Wytwarzają one związki - głównie znany kannabidiol (CBD), który został oficjalnie uznany przez UE jako substancja przyspieszająca regenerację skóry, przeciwutleniająca i przeciwzmarszczkowa. Tłoczony z nich olej bogaty jest m.in. w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiadają za ochronę i odbudowę oraz zapobiegają utracie wody z naskórka.

Dzięki właściwościom bakteriostatycznym konopi chętnie sięgają po nią osoby z problemami skórnymi, ale także posiadające cerę wrażliwą i dojrzałą, wymagającą nawilżenia i regeneracji. Dodatkowo konopie odżywiają włosy i nadają im blask oraz regulują wydzielanie sebum na powierzchni skóry głowy.

Konopie siewne (inaczej włókniste), która wytwarza bezpieczne w użyciu i zupełnie legalne związki, nazywane CBD (kannabidiol), a także terpeny i liczne witaminy. Fitokannabinoidy (czyli kannabinoidy roślinne), takie jak właśnie kannabidiol, stosuje się do produkcji suplementów diety w postaci olejków czy naparów, ale też do wytwarzania wysoce cenionych kosmetyków. Olej z konopi siewnej sprawdzi się przede wszystkim w pielęgnacji cer problematycznych, trądzikowych, tłustych, nadwrażliwych, naczynkowych. Jest dedykowany także posiadaczom skór atopowych, borykających się z egzemą czy łuszczycą. Składnik ten, zawarty w szerokiej gamie produktów do twarzy, ciała, skóry głowy i włosów, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, reguluje wydzielanie sebum, wzmacnia naskórek i lepiej go chroni przed czynnikami środowiskowymi (takimi jak chociażby smog).

W jakich kosmetykach można znaleźć olej z konopi siewnej?

Olej konopny można znaleźć w wielu różnych produktach kosmetycznych, począwszy od kremów do twarzy, maseł i balsamów do ciała przez naturalne, wysoko skoncentrowane sera, a skończywszy na odżywkach i szamponach do włosów (na przykład ekologicznych, w formie kostki). Niezastąpiony w każdej kosmetyczce będzie też czysty olej konopny, który może służyć do demakijażu cery trądzikowej metodą OCM czy jak punktowy kosmetyk niwelujący podrażnienia, suchość i szorstkość naskórka czy stany zapalne. Producenci coraz chętniej wykorzystują w swoich recepturach ten znany ludzkości od tysięcy lat składnik aktywny, dawniej uznawany za… magiczny.
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel