Sodium Polyacrylate

Nazwa INCI

Sodium Polyacrylate


Nazwa Zwyczajowa

Poliakrylan sodu


Funkcja w Kosmetyku

  • zagęstnik
  • stabilizator
  • składnik błonotwórczy
  • składnik utrwalający włosy


Działanie w Kosmetyku

Polimer syntetyczny o bardzo silnych właściwościach higroskopijnych – bardzo łatwo wiąże duże ilości wody. Zwiększa lepkość (zagęszcza) wpływając na konsystencję produktu, stabilizuje kosmetyk i chroni go przed rozwarstwianiem. Działa filmotwórczo, ochronnie, wygładzająco i ułatwia rozprowadzanie kosmetyku po skórze. Dodatkowo wykazuje właściwości utrwalające włosy, dlatego jest wykorzystywany w produktach do stylizacji fryzury.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – proszek
  • barwa biała
  • rozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Październik  2020

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel