Glycolic Acid

Nazwa INCI

Glycolic Acid


Nazwa Zwyczajowa

Kwas glikolowy


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik keratolityczny
  • składnik antybakteryjny
  • humektant


Działanie w Kosmetyku

Kwas alfa-hydroksylowy (AHA), spośród których ma najmniejszą cząsteczkę, dzięki czemu łatwo i szybko przenika w głębsze warstwy skóry i jest uznawany za dość mocny kwas. Jest jednym z najpowszechniej stosowanych kwasów w kosmetykach. Wykorzystywany najczęściej w produktach złuszczających, rozjaśniających oraz seboregulujących. Hamuje aktywność enzymów, które odpowiedzialne są za spójność komórek naskórka, dzięki czemu ułatwia jego złuszczanie. Kwas glikolowy w wyższych stężeniach (np. dodawany do peelingów chemicznych), działa silnie złuszczająco dzięki temu rozjaśnia przebarwienia oraz pobudza odnowę komórkową stymulując tym samym produkcję kolagenu i elastyny, co poprawia jędrność skóry i jej nawilżenie.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • bezbarwna lub lekko żółta ciecz (roztwór 70%)
  • rozpuszczalna w wodzie i alkoholu


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel