Cyclopentasiloxane

Nazwa INCI

Cyclopentasiloxane


Nazwa Zwyczajowa

Cyklopentasiloksan


Funkcja w Kosmetyku

  • silikon lotny
  • emolient
  • modyfikator reologii


Działanie w Kosmetyku

Silikon lotny. Pozostawia na skórze jedwabistą warstwę. Szybko odparowuje, dzięki temu nie jest komedogenny. Właściwość sprawia, że ​​jest przydatnym składnikiem produktów, które muszą szybko schnąć np. antyperspiranty i spraye do włosów. Zmniejsza lepkość mas kosmetycznych. Poprawia właściwości sensoryczne oraz aplikacyjne.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • bezbarwna, lotna ciecz o charakterystycznym zapachu
  • rozpuszczalna w alkoholu i tłuszczach oraz słabo w wodzie

Ograniczenia
W produktach zmywalnych dozwolone stężenie maks. 0,1%.


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel