Azelaic Acid

2020-03-18
Nazwa INCI

Azelaic Acid


Nazwa Zwyczajowa

Kwas azelainowy


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik przeciwzapalny
  • składnik antybakteryjny
  • składnik keratolityczny
  • inhibitor tyrozynazy


Działanie w Kosmetyku

Kwas azelainowy, to kwas dikarboksylowy. Nie należy do żadnego z 3 grup kwasów (AHA, BHA, PHA), jednak ma podobne zastosowania. Nie jest fotouczulający, więc może być stosowany przez cały rok, a także przez kobiety w ciąży. Reguluje naturalny proces złuszczania oraz hamuje wydzielanie sebum i odblokowuje mieszki włosowe. Stosowany jest również w produktach depigmentacyjnych na przebarwienia zarówno pozapalne, posłoneczne jak i w melazmie - jest jednym z najskuteczniejszych składników do stosowania w tym celu, a także dość uniwersalnym. Jako inhibitor tyrozynazy, zmniejsza syntezę melaniny. Sprawia to, że powstałe już przebarwienia są rozjaśniane, a powstawanie nowych jest zatrzymywane. Kwas wykazuje właściwości antybakteryjne, dzięki czemu zapobiega powstawaniu wyprysków. W wyższych stężeniach może lekko podrażniać. Dzięki zdolności redukcji stanów zapalnych, wykorzystywany jest do produktów łagodzących trądzik różowaty, a także pospolity. Jest dość trudny do wprowadzenia do formulacji, ponieważ w wyższych stężeniach może krystalizować i trudno się rozprowadzać. Przy skórach bardzo wrażliwych na ten składnik poleca się delikatniejszą pochodną - azeloglicynę.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe - proszek
  • barwa biała
  • trudno rozpuszczalny w wodzie
  • dobrze rozpuszczalny alkoholach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel