Hydrolyzed Vegetable Protein
Nazwa INCI
Hydrolyzed Vegetable Protein
Nazwa Zwyczajowa
Hydrolizat protein roślinnych
Funkcja w Kosmetyku
- substancja zmiękczająca
- substancja nawilżająca
- substancja wygładzająca
Działanie w Kosmetyku
Hydrolizat protein roślinnych to substancja kondycjonująca pozyskiwana najczęściej z pszenicy, ryżu, soi czy kukurydzy. Wykazuje właściwości wygładzające oraz zmiękczające, a także wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu nawilżenia naskórka. Z kolei w produktach do pielęgnacji włosów stosowany jest jako składnik zapobiegający elektryzowaniu się pasm. Ponadto hydrolizat protein roślinnych wykorzystywany jest w preparatach myjących w celu zmniejszenia ewentualnych podrażnień wywołanych przez anionowe substancje powierzchniowo czynne takie jak na przykład: Sodium Laureth Sulfate.
Właściwości Fizyczno-Chemiczne
- ciecz
- rozpuszczalny w wodzie
- charakterystyczny zapach
Pokaż więcej wpisów z
Styczeń 2025