Zinc PCA

Nazwa INCI

Zinc PCA


Nazwa Zwyczajowa

Cynk PCA, Pirolidynokarboksylan cynku


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik przeciwbakteryjny
  • składnik nawilżający
  • składnik seboregulujący


Działanie w Kosmetyku

Jest to połączenie cynku z kwasem pirolidynokarboksylowym, który naturalnie występuje w skórze jako składnik NMF (naturalnego czynnika nawilżającego). Wykazuje działanie regulujące pracę gruczołów łojowych i zmniejsza poziom wydzielanego sebum (inhibitor 5-α-reduktazy), a także hamuje namnażanie bakterii odpowiedzialnych za powstawanie zmian trądzikowych. Zmniejsza podrażnienia, wspomaga gojenie stanów zapalnych, działa ściągająco. Część PCA odpowiada za utrzymywanie nawilżenia i zwiększa biodostępność cynku. Składnik sprawdzi się najlepiej w przypadku skóry nadmiernie przetłuszczającej się i trądzikowej. Stosowany także w kosmetykach do problematycznej skóry głowy.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – proszek
  • barwa biała


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Październik  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel