Tranexamic Acid

Nazwa INCI

Tranexamic Acid


Nazwa Zwyczajowa

Kwas traneksamowy


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik przeciwzapalny
  • składnik rozjaśniający


Działanie w Kosmetyku

Kwas traneksamowy ma działanie przeciwzapalne, zmniejsza zaczerwienienia, świąd, wyrównuje koloryt cery oraz jest bardzo skutecznym składnikiem do rozjaśniania przebarwień. Działa skutecznie już przy niskich stężeniach, a także nie powoduje dużego podrażnienia skóry. Hamuje melanogenezę (inhibitor tyrozynazy) na różnych jej etapach, dzięki czemu rozjaśnia nie tylko już istniejące przebarwienia, ale także zapobiega ich pogłębianiu i nawrotom. Najczęściej stosowany w kosmetykach do skór naczyniowych, z przebarwieniami o różnym podłożu (także potrądzikowymi), o nierównym kolorycie.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – proszek
  • barwa biała
  • rozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Październik  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel