Tartaric Acid

Nazwa INCI

Tartaric Acid


Nazwa Zwyczajowa

Kwas winowy


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik złuszczający
  • regulator pH
  • składnik maskujący
  • składnik rozjaśniający


Działanie w Kosmetyku

Kwas należący do AHA, który występuje naturalnie w winogronach, ale też w innych warzywach i owocach. Złuszcza martwy naskórek, wygładza powierzchnię skóry, rozjaśnia i ujednolica koloryt cery. Działa także przeciwbakteryjnie, ściągająco, przeciwzapalnie, seboregulująco i zmniejsza widoczność ujść gruczołów łojowych. Z tego powodu jest najczęściej polecany dla skór tłustych, trądzikowych oraz z przebarwieniami. Stosowany w mniejszym stężeniu reguluje pH kosmetyków. Może działać także maskująco.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – krystaliczny proszek
  • bezwonny
  • kwaśny smak
  • rozpuszczalny w wodzie i alkoholu


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Październik  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel