Talc

Nazwa INCI


    Talc


Nazwa Zwyczajowa


Talk


Funkcja w Kosmetyku


  • adsorbent
  • substancja przeciwzbrylazjąca
  • substancja zmętniająca


Działanie w Kosmetyku


Substancja będąca minerałem z grupy krzemianów. W kosmetykach wykorzystuje się go w formie drobno sproszkowanej. Szczególne zastosowanie znalazł w produktach do makijażu, ponieważ wykazuje działanie matujące i pochłaniając nadmiar sebum. Bardzo dobrze rozprowadza się na skórze, przez co poprawia właściwości aplikacyjne produktów. Ponadto pochłania wilgoć, co sprawia, że można znaleźć go w dezodorantach oraz produktach do pielęgnacji niemowląt.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • biały proszek
  •    
  • nierozpuszczalny w wodzie
  •    



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Maj  2022
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel