Sorbic Acid

Nazwa INCI


Sorbic Acid


Nazwa Zwyczajowa


Kwas sorbowy


Funkcja w Kosmetyku


  • konserwant


Działanie w Kosmetyku


Substancja konserwująca. Jej zadaniem jest ochrona kosmetyku przed rozwojem mikroorganizmów. Posiada szerokie spektrum działania grzybostatycznego oraz nieco słabsze działanie bakteriobójcze. Największą skuteczność i najsilniejsze właściwości wykazuje w pH kwaśnym (poniżej 6,5).


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • biały proszek
  • słaby, charakterystyczny zapach
  • słabo rozpuszczalny w wodzie
  • dobrze rozpuszczalny w etanolu


Ograniczenia


  • W gotowych produktach jego maksymalne stężenie w przeliczeniu na kwas to 0,6%.



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2022
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel