Solanum Lycopersicum Seed Oil

Nazwa INCI

Solanum Lycopersicum Seed Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej z nasion pomidora


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient, tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego, a także karotenoidów (likopen), flawonoidów, tokoferoli i minerałów. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i regenerujące. Łagodzi podrażnienia, zmniejsza zaczerwienienia i wzmacnia naczynia krwionośne. Szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy na skórze. Stosowany w kosmetykach do cery tłustej, trądzikowej, podrażnionej, a także dojrzałej.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • barwa żółta
  • charakterystyczny zapach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Grudzień  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel