Sodium Ascorbyl Phosphate

Nazwa INCI


Sodium Ascorbyl Phosphate


Nazwa Zwyczajowa


Sól sodowa fosforanu askorbylu, SAP


Funkcja w Kosmetyku


  • antyoksydant
  • składnik antybakteryjny


Działanie w Kosmetyku


Sól będąca najłagodniejszą, wodną pochodną kwasu L-askorbinowego. Słabo przenika przez naskórek. Ma właściwości przeciwutleniające, wykazuje przeciwdziałanie jełczeniu wydzielanego łoju w okolicach ujścia gruczołów łojowych. Jest zalecana w pielęgnacji skór trądzikowych, ze względu na właściwości antybakteryjne. SAP polecany jest także dla kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • biały proszek
  • rozpuszczalny w wodzie
  • korzystne działanie w wyższym zakresie pH (powyżej 6.5)



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Październik  2022
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel