Silybum Marianum Fruit Extract

Nazwa INCI

Silybum Marianum Fruit Extract


Nazwa Zwyczajowa

Ekstrakt z owoców ostropestu plamistego


Funkcja w Kosmetyku

  • antyoksydant
  • składnik przeciwzapalny


Działanie w Kosmetyku

Ekstrakt bogaty w sylimarynę, związek chemiczny z grupy flawanolignanów, który wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i łagodzące. Działa przeciwstarzeniowo, neutralizuje wolne rodniki, hamuje procesy utleniania lipidów. Działa łagodząco na stany zapalne, zmniejsza zaczerwienienia, przyspiesza gojenie się ran i regenerację skóry, a także lekko rozjaśnia skórę. Znajduje zastosowanie w kosmetykach do cery wrażliwej, naczyniowej, trądzikowej i dojrzałej.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe - proszek
  • barwa żółta lub pomarańczowa
  • rozpuszczalny w alkoholu etylowym i glikolach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Październik  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel