Saponaria Officinalis Root Extract

Nazwa INCI


Saponaria Officinalis Root Extract


Nazwa Zwyczajowa


Ekstrakt z kłącza (korzenia) mydlnicy lekarskiej


Funkcja w Kosmetyku


  • substancja myjąca
  • składnik przeciwłojotokowy
  • składnik przeciwzapalny


Działanie w Kosmetyku


Jest bogatym źródłem saponin - substancji o działaniu obniżającym napięcie powierzchniowe. Wykazuje również działanie pianotwórcze i myjące, dzięki czemu stosowana jest w naturalnych płynach do kąpieli i szamponach. Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwłojotokowym i przeciwzapalnym polecana jest do pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej. Wzmacnia cebulki włosów oraz chroni przed powstawaniem łupieżu. Dodatkowo działa łagodząco, zmiękczająco oraz ułatwia przenikanie innych substancji zawartych w kosmetyku.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • ciało stałe - proszek
  • żółtawa barwa
  • rozpuszczalny w wodzie



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Grudzień  2022
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel