Retinyl Palmitate

Nazwa INCI


Retinyl Palmitate


Nazwa Zwyczajowa


Palmitynian retinylu


Funkcja w Kosmetyku


  • składnik przeciwstarzeniowy
  • składnik regulujący złuszczanie
  • substancja kondycjonująca


Działanie w Kosmetyku


Jest to pochodna witaminy A (ester retinolu i kwasu palmitynowego). Wykazuje niską aktywność, gdyż nie ulega przekształceniu do kwasu retinowego. Składnik jest bezpieczny, posiada niski potencjał drażniący. Działa naprawczo, reguluje proces złuszczania naskórka, stymuluje komórki do odnowy. Ujędrnia skórę, a także reguluje wydzielanie sebum.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • żółty, krystaliczny proszek
  • rozpuszczalny w większości rozpuszczalników organicznych, tłuszczach i olejach



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Maj  2022
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel