Potassium Azeloyl Diglycinate

Nazwa INCI

Potassium Azeloyl Diglycinate


Nazwa Zwyczajowa

Azeloglicyna


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik przeciwzapalny
  • składnik rozjaśniający
  • składnik nawilżający
  • składnik antybakteryjny


Działanie w Kosmetyku

Pochodna kwasu azelainowego, która powstała przez jego połączenie z glicyną. Azeloglicyna rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu jest łatwiejsza do wprowadzenia do formulacji niż kwas azelainowy, który nie jest rozpuszczalny i w wyższych stężeniach może się krystalizować. Nie działa też tak podrażniająco i jest składnikiem lepiej tolerowanym przez skóry bardzo wrażliwe. Reguluje naturalny proces złuszczania, a także zmniejsza syntezę melaniny, dzięki czemu rozjaśnia przebarwienia. Dodatkowo wykazuje właściwości antybakteryjne i zapobiega powstawaniu wyprysków. Działa przeciwzapalnie, dzięki czemu łagodzi zaczerwienienia i stany zapalne na skórze, a także reguluje wydzielanie sebum. Dzięki glicynie działa dodatkowo nawilżająco. Często stosowana w produktach do skóry trądzikowej, tłustej, naczyniowej i wrażliwej.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • barwa żółta
  • bezzapachowa
  • stabilna w szerokim zakresie pH (5-11)
  • rozpuszczalna w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Październik  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel