Orbignya Oleifera Seed Oil

Nazwa INCI


Orbignya Oleifera Seed Oil


Nazwa Zwyczajowa


Olej babassu


Funkcja w Kosmetyku


  • emolient
  • stabilizator emulsji


Działanie w Kosmetyku


Emolient pozyskiwany z orzechów babassu. Ma postać masła, które pod wpływem ciepła (powyżej 20 stopni) zmienia się w płynny olej. Ma wiele podobieństw do oleju kokosowego. Tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi, nadmierną utratą wody, a także przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów ma działanie natłuszczające, wygładzające, zmiękczające i nadające połysk. Jest polecany do masażu obszarów narażonych na powstawanie cellulitu i rozstępów.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • ciało stałe
  • barwa biało-beżowa



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień  2022
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel