Octyldodecanol

Nazwa INCI

Octyldodecanol


Nazwa Zwyczajowa

Oktylododekanol


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Jest to rozgałęziony alkohol tłuszczowy; emolient suchy - tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów ma działanie natłuszczające, wygładzające, zmiękczające i nadające połysk. Dodatkowo ułatwia rozprowadzanie produktu, poprawia właściwości aplikacyjne, zmniejsza lepkość, działa przeciwpiennie, a także stabilizuje emulsje. Może być rozpuszczalnikiem dla składników rozpuszczalnych w fazie tłuszczowej.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • bezbarwny
  • nierozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Październik  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel