Mel

Nazwa INCI


Mel


Nazwa Zwyczajowa


Miód


Funkcja w Kosmetyku


  • składnik nawilżający
  • emolient
  • substancja regenerująca
  • substancja bakteriobójcza


Działanie w Kosmetyku


Miód jest emolientem, który ma właściwości nawilżające, regenerujące oraz jako składnik kosmetyków wspomagających walkę z trądzikiem działa bakteriobójczo, wycisza stany zapalne. Tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną - kondycjonuje. Dodatkowo zmiękcza naskórek, wygładza go i nadaje uczucie elastyczności oraz jędrności.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • bursztynowy kolor
  • konsystencja płynna, lepka lub stała
  • rozpuszczalny w wodzie



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Sierpień  2023

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel