Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Oil

Nazwa INCI

Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej z nasion lnu


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty wytłaczany metodą na zimno, aby zachować wszystkie właściwości. Zawiera dużo NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które biorą udział w procesach zachodzących w skórze (wpływ na przebieg procesów zapalnych, podziałów komórkowych, a także budowanie składników cementu międzykomórkowego). Wymaga stabilizacji przeciwutleniaczami ze względu na dużą ilość wiązań wielokrotnych, które mogą być niestabilne pod wpływem tlenu z powietrza lub światła. Tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów ma działanie natłuszczające, wygładzające, zmiękczające i nadające połysk.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • żółty kolor
  • charakterystyczny, intensywny zapach
  • niestabilny


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel