Illite

Nazwa INCI


Illite


Nazwa Zwyczajowa


Illit


Funkcja w Kosmetyku


  • substancja przeciwzbrylająca
  • substancja wypełniająca
  • pochłaniacz wilgoci


Działanie w Kosmetyku


Illit jest minerałem w skład którego wchodzi wiele pierwiastków. Przede wszystkim jest to glin, tlen i krzem. Jest stosowany szczególnie w maseczkach glinkowych, gdzie spełnia rolę pochłaniacza nadmiaru sebum ze skóry. Tą samą właściwość wykorzystuje się w suchych szamponach do włosów.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • sproszkowane ciało stałe
  • nierozpuszczalny w wodzie
  • kolor szaro-zielony



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Maj  2022
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel