Glycyrrhiza Glabra Root Extract

Nazwa INCI

Glycyrrhiza Glabra Root Extract


Nazwa Zwyczajowa

Ekstrakt z korzenia lukrecji gładkiej


Funkcja w Kosmetyku

  • substancja przeciwzapalna
  • substancja łagodząca
  • substancja przeciwbakteryjna i przeciwgrzybicza
  • antyoksydant


Działanie w Kosmetyku

Ekstrakt z korzenia lukrecji bogaty jest w kwas glicyryzynowy (który może występować w INCI samodzielnie jako Dipotassium Glycyrrhizinate) i działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, bakteriostatycznie, antyalergicznie i łagodząco. Działa również rozjaśniająco na skórę. Często stosowany w kosmetykach dla cery wrażliwej, podrażnionej i zaczerwienionej, a także trądzikowej. Polecany jest też do pielęgnacji skóry głowy oraz jako składnik preparatów po opalaniu.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – proszek
  • rozpuszczalny w wodzie
  • barwa brązowa lub brązowo-wiśniowa
  • charakterystyczny zapach
  • słodki smak


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Sierpień  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel