Elaeis Guineensis (Palm) Oil

Nazwa INCI

Elaeis Guineensis (Palm) Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej palmowy


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (głównie laurynowy, mirystynowy), co sprawia, że przyjmuje on formę stałą, a także jest odporny na utlenianie. Jest również bogaty w antyoksydanty takie jak witamina E czy karotenoidy (beta-karoten, który nadaje czerwonawy kolor nierafinowanemu olejowi). Otrzymuje się go głównie z nasion olejowca gwinejskiego. Tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco), a także wzmacnia barierę lipidową i chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi. Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów ma działanie natłuszczające, wygładzające, zmiękczające i nadające połysk. Często stosowany w preparatach do ciała, kosmetykach do skóry suchej oraz anti-aging.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe
  • barwa biała lub żółtawa (rafinowany)
  • stabilny


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Październik  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel