Cocos Nucifera (Coconut) Oil

Nazwa INCI

Cocos Nucifera (Coconut) Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej kokosowy


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Olej o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (głównie laurynowy, mirystynowy), co sprawia, że przyjmuje on formę stałą. Otrzymuje się go z miąższu kokosów. Jest emolientem - tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi. Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów ma działanie natłuszczające, wygładzające, zmiękczające i nadające połysk. Olej kokosowy topi się w temperaturze około 25°C. Często stosowany w preparatach do ciała, sztyftach, kosmetykach do skóry suchej oraz do włosów (głównie niskoporowatych).


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe
  • barwa biała
  • charakterystyczny zapach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Październik  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel