Betaine Salicylate

Nazwa INCI

Betaine Salicylate


Nazwa Zwyczajowa

Salicylan betainy


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik przeciwbakteryjny
  • składnik seboregulujący


Działanie w Kosmetyku

Salicylan betainy to naturalna pochodna kwasu salicylowego pochodząca głównie z buraka cukrowego. Występuje także w wielu innych warzywach i owocach. Wnika do ujść gruczołów łojowych i dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym zapobiega powstawaniu wyprysków. Dodatkowo reguluje wydzielanie sebum, oczyszcza skórę i redukuje zaskórniki. Działa delikatnie złuszczająco, ale nie powoduje podrażnienia i przesuszenia tak jak czysty kwas salicylowy. Najczęściej wykorzystuje się go w kosmetykach do skóry trądzikowej i skłonnej do zanieczyszczania. Jest również alternatywą dla skór wrażliwych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – krystaliczny proszek
  • barwa biała


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Październik  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel