Bentonite

Nazwa INCI


Bentonite


Nazwa Zwyczajowa


Bentonit/glinka bentonitowa


Funkcja w Kosmetyku


  • substancja zagęszczająca
  • substancja zmętniająca
  • stabilizator emulsji
  • pochłaniacz wilgoci
  • substancja zwiększająca objętość


Działanie w Kosmetyku


Glinka bentonitowa jest minerałem z grupy uwodnionych glinokrzemianów, wykorzystywanych w kosmetyce. Może być zarówno substancją bazową preparatów np. w przypadku maseczek glinkowych jak i wzbogacającą formułę. Szczególnie cenne są właściwości absorbujące bentonitu, dzięki którym możliwe jest pochłonięcie nadmiaru sebum ze skóry lub włosów (np. suche szampony).


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • sproszkowane ciało stałe
  • nierozpuszczalny w wodzie
  • kolor piaskowy



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Maj  2022
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel