Acacia Senegal Gum

Nazwa INCI

Acacia Senegal Gum


Nazwa Zwyczajowa

Guma arabska


Funkcja w Kosmetyku

  • modyfikator reologii - zagęstnik
  • stabilizator
  • składnik maskujący


Działanie w Kosmetyku

Naturalny polimer otrzymywany z żywicy drzewa akacji senegalskiej. Działa błonotwórczo, tworzy na skórze film o właściwościach nawilżających, zmiękczających i ochronnych, działa łagodząco i przeciwzapalnie. Zwiększa lepkość kosmetyku (zagęszcza), stabilizuje i zabezpiecza emulsję przed rozwarstwieniem. Stosowana jest także w pastach do zębów i produktach do stylizacji włosów.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe - proszek
  • barwa biała
  • rozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Październik  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel