Propylparaben

Nazwa INCI


Propylparaben


Nazwa Zwyczajowa


4-hydroksybenzoesan propylowy


Funkcja w Kosmetyku


  • substancja konserwująca


Działanie w Kosmetyku


Ester kwasu para-hydroksybenzoesowego. W kosmetykach pełni funkcję konserwującą. Chroni przed wtórnym zakażeniem produktu podczas jego użytkowania. Zapobiega rozwojowi mikroorganizmów (grzybów i bakterii) w masie kosmetycznej. Jest jednym z najczęściej stosowanych konserwantów ze względu na swoje bezpieczeństwo oraz wysoką skuteczność.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • krystaliczne ciało stałe
  • bezbarwne
  • brak zapachu



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Marzec  2023

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel