Melatonin

Nazwa INCI


Melatonin

 


Nazwa Zwyczajowa


Melatonina

 


Funkcja w Kosmetyku


  • antyoksydant
  • składnik przeciwstarzeniowy

 


Działanie w Kosmetyku


Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Chroni bezpośrednio struktury komórkowe skóry (w tym DNA mitochondrialne) przed stresem oksydacyjnym wywołanym przez promieniowanie UV, zanieczyszczenia powietrza i dym tytoniowy oraz pośrednio poprzez stymulację produkcji enzymów przeciwutleniających. Wpływa na działanie metaloproteinaz - enzymów odpowiedzialnych za degradację kolagenu, jednocześnie wykazuje działanie zwiększające produkcję kolagenu. Zmniejsza stan zapalny, łagodzi oraz wspomaga regenerację bariery hydrolipidowej. Ponadto hamuje proces melanogenezy, co wspomaga wyrównanie kolorytu skórnego. W produktach do skóry głowy pobudza receptory MT2 - specjalistyczne białka w komórkach mieszków włosowych, które odbierają sygnały od melatoniny i przekazują je do wnętrza komórki, co wpływa na wydłużenie fazy wzrostu włosa, zmniejszenie wypadania oraz zagęszczenie pasm.

 


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • biały lub lekko żółtawy, krystaliczny proszek
  • cząsteczka amfifilowa (lipofilowa, z ograniczoną rozpuszczalnością w wodzie)
  • dobrze rozpuszcza się w tłuszczach i rozpuszczalnikach organicznych, takich jak etanol

 



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Maj  2026

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel