Lysine

Nazwa INCI


Lysine


Nazwa Zwyczajowa


Lizyna


Funkcja w Kosmetyku


  • aminokwas
  • składnik odżywczy
  • składnik regenerujący


Działanie w Kosmetyku


Lizyna jest aminokwasem, który jest niezbędny do poprawnego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy w produkcji kolagenu, odpowiedzialnego za dobrą kondycję skóry. Działa odżywczo, wzmacniająco oraz wspiera działanie antyoksydantów, czyli substancji zwalczających wolne rodniki. Najczęściej stosuje się ją w produktach przeciwstarzeniowych i regeneracyjnych. W pielęgnacji włosów wzmacnia cebulki i przeciwdziała wypadaniu włosów, dodatkowo ułatwiając rozczesywanie.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • bezbarwna
  • ciało stałe
  • rozpuszczalna w wodzie



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Październik  2023

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel