Hydrolyzed Wheat Protein

Nazwa INCI


Hydrolyzed Wheat Protein


Nazwa Zwyczajowa


Hydrolizowane proteiny pszenicy


Funkcja w Kosmetyku


  • substancja antystatyczna
  • substancja kondycjonująca
  • substancja nawilżająca


Działanie w Kosmetyku


Substancja pochodzenia roślinnego otrzymywana w procesie hydrolizy białek pszenicy. Podczas procesu hydrolizy surowiec zostaje rozbity na mniejsze cząstki, które są lepiej rozpuszczalne w wodzie i łatwiej wchłaniane przez skórę. Produkt jest wykorzystywany do pielęgnacji twarzy i ciała, jako substancja nawilżająca i ujędrniająca. Tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronny film, który zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody. Jest wykorzystywany do pielęgnacji włosów, jako substancja antystatyczna i kondycjonująca. Zmniejsza elektryzowanie i puszenie oraz wypełnia ubytki w łusce. Dobrze sprawdzi się w pielęgnacji włosów suchych, zniszczonych i osłabionych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • bursztynowa ciecz
  • rozpuszczalna w wodzie
  • słaby zapach



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień  2023

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel