Hydrolyzed Wheat Protein
Nazwa INCI
Hydrolyzed Wheat Protein
Nazwa Zwyczajowa
Hydrolizowane proteiny pszenicy
Funkcja w Kosmetyku
- substancja antystatyczna
- substancja kondycjonująca
- substancja nawilżająca
Działanie w Kosmetyku
Substancja pochodzenia roślinnego otrzymywana w procesie hydrolizy białek pszenicy. Podczas procesu hydrolizy surowiec zostaje rozbity na mniejsze cząstki, które są lepiej rozpuszczalne w wodzie i łatwiej wchłaniane przez skórę. Produkt jest wykorzystywany do pielęgnacji twarzy i ciała, jako substancja nawilżająca i ujędrniająca. Tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronny film, który zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody. Jest wykorzystywany do pielęgnacji włosów, jako substancja antystatyczna i kondycjonująca. Zmniejsza elektryzowanie i puszenie oraz wypełnia ubytki w łusce. Dobrze sprawdzi się w pielęgnacji włosów suchych, zniszczonych i osłabionych.
Właściwości Fizyczno-Chemiczne
- bursztynowa ciecz
- rozpuszczalna w wodzie
- słaby zapach
Pokaż więcej wpisów z
Kwiecień 2023