Hydrolyzed Sponge

Nazwa INCI


Hydrolyzed Sponge

 


Nazwa Zwyczajowa


Hydrolizowana gąbka morska, Spikule

 


Funkcja w Kosmetyku


  • Substancja peelingująca,
  • Składnik zwiększający przenikanie,
  • Składnik kondycjonujący.

 


Działanie w Kosmetyku


Mikroigły (spicule) zawarte w kosmetyku delikatnie nakłuwają naskórek, stymulują mikrokrążenie i naturalnie pobudzają skórę do procesów naprawczych. Dzięki temu składnik ten wspiera zmniejszenie przebarwień, nierówności w strukturze skóry, a także poprawia elastyczność i jędrność skóry. Ważną funkcją mikroigieł w kosmetykach jest również ułatwianie transportu innych substancji aktywnych w głąb naskórka.

 


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • Drobny proszek,
  • Składnik pochodzenia naturalnego (pozyskiwany z gąbek słodkowodnych),
  • Nierozpuszczalny w wodzie i tłuszczach.

 



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Marzec  2026

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel