Hexanal

Nazwa INCI


Hexanal

 


Nazwa Zwyczajowa


Aldehyd kapronowy, Aldehyd heksanowy

 


Funkcja w Kosmetyku


  • Substancja zapachowa
  • Substancja kondycjonująca paznokcie

 


Działanie w Kosmetyku


W lakierach i preparatach do pielęgnacji paznokci heksanal pełni rolę substancji utwardzającej płytkę. Jego działanie opiera się na reakcji z keratyną tworzącą paznokieć. Zwiększa spójność i odporność mechaniczną. W efekcie stosowania lakieru z heksanalem płytka staje się bardziej odporna na złamania, rozdwajanie czy uszkodzenia. Dodatkowo składnik ten nadaje produktom subtelną, ziołową nutę zapachową.

 


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • Związek organiczny
  • Bezbarwna lub jasnożółta ciecz o charakterystycznym zapachu ściętej trawy
  • Trudno rozpuszczalny w wodzie, bardzo dobrze rozpuszczalny w rozpuszczalnikach organicznych

 



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień  2026

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel