Farnesol

Nazwa INCI


Farnesol


Nazwa Zwyczajowa


Farnesol


Funkcja w Kosmetyku


  • składnik kompozycji zapachowej


Działanie w Kosmetyku


Związek chemiczny należący do grupy terpenów. Jest składnikiem kompozycji zapachowych stosowanych w kosmetykach pielęgnacyjnych oraz w perfumach. Ma kwiatowy (konwaliowy) zapach. Pozyskuje się go z roślin lub na drodze syntezy chemicznej. Występuje naturalnie w olejku konwaliowym, lipowym i akacjowym.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • oleista ciecz
  • bezbarwna
  • charakterystyczny zapach (kwiatowy)


Ograniczenia


Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników, gdy jej stężenie przekracza:
  • 0,001 % w produkcie niespłukiwanym
  • 0,01 % w produkcie spłukiwanym



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Marzec  2023

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel