Eucalyptus Globulus Leaf Oil

Nazwa INCI


Eucalyptus Globulus Leaf Oil


Nazwa Zwyczajowa


Olejek eukaliptusowy


Funkcja w Kosmetyku


  • składnik zapachowy
  • składnik antyseptyczny
  • składnik przeciwzapalny


Działanie w Kosmetyku


Olejek jest pozyskiwany z liści eukaliptusa. Ma świeży, ziołowo-ziemisty zapach. Zawiera m.in. eukaliptol, beta-pinen oraz kamfen. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i odświeżające. Jest wykorzystywany w kosmetykach do pielęgnacji twarzy, ciała i jamy ustnej. Jest polecany do cery skłonnej do niedoskonałości. Jego przyjemny zapach sprawia, że olejek znajduje zastosowanie w aromaterapii. Stosowany jest również jako składnik kompozycji zapachowej.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • ciecz
  • charakterystyczny zapach
  • rozpuszczalny w tłuszczach



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień  2023

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel