Zinc Gluconate

Nazwa INCI

Zinc Gluconate


Nazwa Zwyczajowa

Glukonian cynku


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik przeciwtrądzikowy
  • składnik antybakteryjny
  • antyoksydant


Działanie w Kosmetyku

Glukonian cynku wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, w tym wobec Cutibacterium acnes, co sprawia, że jest cenionym składnikiem w pielęgnacji cery skłonnej do trądziku. Hamuje aktywność enzymów bakteryjnych rozkładających sebum do wolnych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu ogranicza występowanie substancji drażniących na skórze. Reguluje wydzielanie sebum, wspomaga regenerację skóry, łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie się drobnych ran. Występuje również w pastach do zębów lub dezodorantach – niweluje przykry zapach.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały proszek
  • rozpuszczalny w wodzie

Ogramnczenia

Maksymalne dopuszczalne stężenie to 1%.


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel