Xylitol

Nazwa INCI

Xylitol


Nazwa Zwyczajowa

Ksylitol


Funkcja w Kosmetyku

  • humektant


Działanie w Kosmetyku

Ksylitol jest składnikiem higroskopijnym, który ma zdolność do wiązania wody. Stosowany jest jako humektant, czyli substancja utrzymująca wilgoć masy kosmetycznej, a także jako składnik nawilżający. Występuje naturalnie w korze brzóz. Wykazuje dodatkowo działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Często jest dodawany do past do zębów dla dzieci.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały krystaliczny proszek
  • bezwonny
  • rozpuszczalny w wodzie
  • słodki smak


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel