Tetrahexyldecyl Ascorbate

Nazwa INCI

Tetrahexyldecyl Ascorbate


Nazwa Zwyczajowa

Tetraizopalmitynian askorbylu, witamina C


Funkcja w Kosmetyku

  • antyoksydant
  • składnik rozjaśniający


Działanie w Kosmetyku

Tetraizopalmitynian askorbylu jest pochodną witaminy C, która wykazuje silne działanie już przy niewielkich stężeniach (1-3%). Jest antyoksydantem i zapobiega procesom starzenia zewnątrzpochodnego wywołanego głównie przez wolne rodniki. Stymuluje także syntezę kolagenu, dlatego działa wzmacniająco na naczynia krwionośne oraz przeciwstarzeniowo. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne i wspomaga ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Ma też działanie rozjaśniające skórę, ponieważ wpływa na syntezę melaniny przez hamowanie aktywności tyrozynazy. Cechuje się bardzo skutecznym działaniem, dużą stabilnością, a także dobrą przyswajalnością oraz tolerancją przez skórę. Nie jest też tak bardzo wrażliwa na zmiany pH, światło i powietrze jak czysty kwas askorbinowy. Występuje w formie olejku, dzięki czemu wykazuje dobre powinowactwo do warstwy lipidowej skóry. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cer dojrzałych, poszarzałych, z przebarwieniami oraz wspomagająco w kosmetykach przeciwsłonecznych. Może być stosowana także przy skórze wrażliwej.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • barwa żółta
  • rozpuszczalna w tłuszczach
  • stabilna


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Sierpień  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel