Stevioside

Nazwa INCI

Stevioside


Nazwa Zwyczajowa

Stewiozyd


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik poprawiający smak
  • składnik nawilżający
  • składnik przeciwzmarszczkowy


Działanie w Kosmetyku

Składnik aktywny otrzymywany z liści stewii. Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe i nawilżające. Działa wygładzająco na skórę i zmniejsza widoczność zmarszczek. Zmniejsza szorstkość skóry, a także poprawia jej elastyczność i nawilżenie. Wykorzystywany jest w kosmetykach przeciwstarzeniowych, do skóry suchej, a także w pastach do zębów jako składnik poprawiający ich smak.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe - proszek
  • barwa biała lub jasnożółta
  • słabo rozpuszczalny w wodzie, dobrze rozpuszczalny w alkoholu
  • w dużym stężeniu smak gorzki, w niższym smak słodki


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Grudzień  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel