Stearyl Alcohol

2020-03-26
Nazwa INCI

Stearyl Alcohol


Nazwa Zwyczajowa

Alkohol Stearylowy


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • humektant
  • składnik przeciwpienny
  • koemulgator W/O
  • składnik renatłuszczający
  • modyfikator reologii


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty. Pozostawia na skórze film. Może być komedogenny. Dodawany jest również do produktów myjących, aby wspomóc odbudowę naruszonej w procesie mycia bariery lipidowej. Zwiększa lepkość oraz gęstość mas kosmetycznych, a także zapobiega przed ich wysychaniem. Stabilizuje emulsję, zapobiegając przed rozwarstwianiem. Ułatwia rozprowadzanie oraz poprawia właściwości sensoryczne.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • białe woskowe płatki/granulki o charakterystycznym lekkim zapachu
  • rozpuszczalne w tłuszczach i alkoholu (topnieje pow. 56°C)

Pozyskiwanie

Wytwarzane przez katalityczne uwodornienie kwasów tłuszczowych otrzymanych z olejów roślinnych.
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel