Sorbitol

Nazwa INCI

Sorbitol


Nazwa Zwyczajowa

Sorbitol


Funkcja w Kosmetyku

  • humektant
  • składnik konsystencjotwórczy
  • poprawia smak


Działanie w Kosmetyku

Alkohol cukrowy. W produktach do pielęgnacji skóry i włosów daje uczucie gładkości i jedwabistości. Wspomaga także działanie konserwujące. Stabilizuje żele i zapewnia dobrą klarowność. Dzięki właściwościom higroskopijnym zapobiega wysychaniu mas kosmetycznym oraz utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia w naskórku. Wykorzystywany również w produktach do pielęgnacji jamy ustnej i ust, aby nadać im słodkiego smaku.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • białe granulki
  • rozpuszczalne w wodzie i alkoholach
  • słodki smak


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel