Sorbitan Oleate

Nazwa INCI

Sorbitan Oleate


Nazwa Zwyczajowa

Oleinian sorbitanu


Funkcja w Kosmetyku

  • emulgator
  • dyspergator
  • środek powierzchniowo czynny


Działanie w Kosmetyku

Niejonowy środek powierzchniowo czynny, emulgator lipofilowy – pozwala na połączenie się fazy wodnej i olejowej, stabilizuje emulsje. Wykazuje właściwości zwilżające, a także dysperguje pigmenty w kosmetykach kolorowych oraz filtry mineralne w kosmetykach przeciwsłonecznych – pozwala im równomiernie się rozproszyć. Może łagodzić działanie drażniące innych, mocnych detergentów.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • lepka ciecz
  • barwa żółta lub brązowa
  • rozpuszczalny w etanolu, oleju mineralnym i olejach roślinnych
  • nierozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Październik  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel