Sophora Flavescens Root Extract

Nazwa INCI

Sophora Flavescens Root Extract


Nazwa Zwyczajowa

Ekstrakt z korzenia sofory / perełkowca japońskiego


Funkcja w Kosmetyku

  • antyoksydant
  • składnik przeciwzapalny
  • składnik przeciwbakteryjny


Działanie w Kosmetyku

Ekstrakt bogaty we flawonoidy (rutyna) i alkaloidy. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające i rozjaśniające. W kosmetykach do włosów łagodzi swędzenie oraz zapobiega wypadaniu. Łagodzi zaczerwienienia i wzmacnia naczynia krwionośne, dlatego jest zalecany dla skóry naczyniowej. Stosowany jest także w kosmetykach do cery trądzikowej oraz w szamponach i odżywkach do włosów. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym może być również spotykany w produktach anti-aging.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe - proszek
  • barwa żółta
  • rozpuszczalny w wodzie
  • charakterystyczny zapach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Grudzień  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel