Sodium PCA

Nazwa INCI

Sodium PCA


Nazwa Zwyczajowa

Sól sodowa kwasu piroglutaminowego


Funkcja w Kosmetyku

  • humektant


Działanie w Kosmetyku

Składnik higroskopijny, który ma zdolność do wiązania wody. Jest także składnikiem NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego występującego w skórze. Jego głównym zastosowaniem jest ograniczenie ucieczki wody przez skórę poprzez tworzenie filmu ochronnego na jej powierzchni. Zapobiega także wysychaniu masy kosmetycznej. Powszechnie stosowana substancja nawilżająca w kosmetykach do twarzy, ciała i włosów.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • bezbarwny lub lekko żółtawy
  • rozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel