Sodium Metabisulfite

Nazwa INCI

Sodium Metabisulfite


Nazwa Zwyczajowa

Pirosiarczyn sodu


Funkcja w Kosmetyku

  • konserwant
  • przeciwutleniacz


Działanie w Kosmetyku

Środek konserwujący na bazie przeciwutleniaczy, który jest stosowany, aby zapobiec zanieczyszczeniu kosmetyku przez bakterie i pleśń. Przeciwutleniacze pomagają zapobiegać utlenianiu produktów, co jest naturalnym, ale niepożądanym procesem i często wiąże się ze zmianą koloru i właściwości preparatu. Zapobiega także rozwojowi bakterii i drożdży, dzięki czemu jest bardzo skutecznym konserwantem o szerokim spektrum działania.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe - kryształki lub proszek
  • barwa biała
  • rozpuszczalny w alkoholach
  • zapach siarki


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2021
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel