Sodium Hydroxide

Nazwa INCI

Sodium Hydroxide


Nazwa Zwyczajowa

Wodorotlenek sodu


Funkcja w Kosmetyku

  • regulator pH
Działanie w Kosmetyku

Składnik, który w kosmetykach służy do regulowania pH. Jest również używany w produkcji mydła, ponieważ jest substratem reakcji zmydlania. Podnosi pH produktów, jeśli wymagane jest bardziej zasadowe środowisko. W kosmetykach nie wykazuje silnego działania drażniącego.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe
  • barwa biała
  • rozpuszczalny w wodzie
Ograniczenia

Maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania w kosmetykach wynosi:
  • w produktach do usuwania skórek wokół paznokci – 5%
  • w produktach ogólnych do prostowania włosów – 2%
  • w produktach profesjonalnych do prostowania włosów – 4,5%
  • jako regulator pH w depilatorach pH < 12,7
  • w innych zastosowaniach jako regulator pH < 11


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Luty  2021
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel