Sodium Chloride

Nazwa INCI

Sodium Chloride


Nazwa Zwyczajowa

Chlorek sodu, sól kuchenna


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik ścierny
  • składnik maskujący
  • składnik regulujący lepkość
  • składnik wypełniający


Działanie w Kosmetyku

Substancja nieorganiczna, najczęściej występująca w kosmetykach do mycia opartych o anionowe środki powierzchniowo czynne (np. SLS, SLES) – wpływa na ich konsystencję. Stabilizuje ładunek oraz zmniejsza odpychanie się ujemnie naładowanych głów SPC, dzięki czemu cząsteczki mogą być bardziej upakowane, micele zwiększają swoje rozmiary i roztwór się zagęszcza. Czasami chlorek sodu jest wykorzystywany jako substancja ścierna w peelingach solnych. Można spotkać go także w produktach do jamy ustnej i solach do kąpieli. W niektórych przypadkach może powodować podrażnienie.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – kryształy
  • bezbarwny
  • bezwonny
  • słony smak
  • Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie
  • b


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Październik  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel