Sodium Benzoate

Nazwa INCI

Sodium Benzoate


Nazwa Zwyczajowa

Benzoesan sodu


Funkcja w Kosmetyku

  • konserwant


Działanie w Kosmetyku

Bardzo skuteczny konserwant. Po rozpuszczeniu w wodzie przekształca się w kwas beznoesowy, wówczas posiada właściwości antybakteryjne, przecigrzybicze oraz przeciwwirusowe. Z tego względu wykazuje stabilność w pH ok. 5,5 oraz niższym i w takim odczynie jest antyseptykiem. Powszechnie uważany za nieszkodliwy.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe
  • różne formy: krystaliczny proszek, granulki lub płatki
  • biały, bezwonny lub delikatnie wyczuwalny zapach
  • rozpuszczalny w wodzie i alkoholach

Ograniczenia
  • 2,5 % - produkty spłukiwane z wyjątkiem produktów do jamy ustnej
  • 1,7 % - produkty do jamy ustnej
  • 0,5 % - produkty niespłukiwane
  • Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020
    Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
    Zamknij
    pixel